Crema catalana ar kanēli un svaigām zemenēm

Katrai tautai ir savi tradicionālie saldie ēdieni, gatavoti no olām. Latviešiem - buberts un peldošās salas, francūžiem - crème brûlée, britiem - dedzinātais krēms. Vecāks par pasaulē pazīstamāko pēcteci crème brûlée ir spāņu nacionālais saldais ēdiens - crema catalana.

Crema catalana sensenos laikos saviem radiniekiem Tēva dienā, 19.martā gatavoja vecmāmiņas un neprecētās radinieces. Spānijas krēma versija atšķiras ar to, ka tam pievieno kanēli un apelsīna miziņu un to nevāra karstā ūdens peldē, vien atdzesē. Tradicionālajā versijā tiek pievienota arī vaniļas pāksts un sēklas, bet šoreiz iztiku bez tās. Lai garšo! - patiesībā šis deserts nemaz nevar negaršot! 

Sastāvdaļas (3 pers.):

  • 5 olu dzeltenumi
  • 250 ml saldais krējums
  • 100 ml piens
  • 100 g smalkais baltais cukurs
  • citrona un apelsīna miziņas (nomizota plāna ārējā kārtiņa) no 1/2 citrona un 1/2= apelsīna
  • kanēlis pārbēršanai
  • 400 g svaigas zemenes

Gatavošana:

  1. Olu dzeltenumus saputo ar balto cukuru, līdz iegūta gandrīz balta pufīga masa.
  2. Katliņā uzvāra kopā pienu, saldo krējumu un citrusa miziņas (tas jādara uzmanīgi, lai nepārskrien pāri traukam!).
  3. No katla izņem citrusu miziņas un piena-krējuma masu atdzesē.
  4. Pēc tam piena-krējuma atdzesētajā masā iemaisa uzputotos olu dzeltenumus. Atkal liek uz uguns un masu uzvāra. Uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, krēmu turpina vārīt 15 minūtes vai kamēr tas kļūst biezs un vairs nenoslīd no koka karotes. (Ja izveidojas kunkuļi, no kuriem nevar tikt vaļā, karsto masu var sablendēt ar rokas blenderi!)
  5. Krēmu salej pasniedzamajos trauciņos un liek vēsā vietā vismaz uz pāris stundām.
  6. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kanēli. Pasniedz ar svaigām zemenēm.