Kā organizēt ēdamlietas virtuvē?

Man ir sapnis par pašas plānotu virtuvi. Kur viss būtu tieši tā, kā es pati vēlos. Par virtuvi, kas būtu gaismas pielieta, vienmēr vilinošu smaržu pilna un kur katrai lietai būtu sava vieta.

Kamēr savu izsapņoto virtuvi gaidu realizējamies dzīvē, tīri labi sadzīvoju ar savu tagadējo. Tā ir vidēja izmēra, ar vienu logu un 3 durvīm. Vienas durvis man ir īpaši mīļas, jo ved uz terasi un manu garšaugu dārzu! Uz vienīgā loga palodzes visu cauru gadu zied orhidejas. 
Tomēr patiesībā jebkuras virtuves lielāko daļu aizņem nevis ziedi un dekorācijas, bettieši skapji un plauktiņi. Par to es arī gribu parunāt! Kā virtuvi padarīt ne vien patīkamu, bet arī kārtīgu.
Skapji. Vislielākais skapis, protams, ir ledusskapis. Tam seko vēl dažāda izmēra un nolūku plaukti ar vai bez durvīm. Kas visās šajās 'telpās' dzīvo? Tas visvairāk ir atkarīgs no virtuves un dzīvokļa/mājas iemītniekiem. Un no tā, vai šiem iemītniekiem patīk rosīties pa virtuvi :)
Man patīk rosīties. Virtuve ir mana miera osta un mans patvērums no pasaules 'tur, ārā'. Virtuvē ikdienā daudz laika nepavadu - tieši tāpēc man ir svarīgi, lai tajā valdītu kārtība un lietas atrastos savās vietās. Vai man tas vienmēr izdodas? Nē, ne vienmēr, bet es cenšos. Jo ar garšīgām lietām pilni plaukti ne tikai rosina iztēli, bet arī tajos brīžos, kad uznāk gatavošanas vēlme, es zinu, ka pie rokas būs vairums no vajadzīgā.
Pēc garā ievada konkēti par svarīgāko. Kā saorganizēt pārtikas krājumus virtuvē? Tos krājumus, kas noder ikdienā gatavojot virtvē un reizēs, kad vajag pagatavot kaut ko no nekā. Dalīšos savā pieredzē. Man nepiemīt maniakāla kārtības mīlestība, tāpēc nekas nav perfekti izlikts un sagrupēts. Fotogrāfijas ilustrē status quo.
LIELAIS SKAPIS
Lielajā skapī kopā ir 4 plaukti. Apdzīvota ir arī skapja augša jeb bēniņi. Lai skapja saturu padarītu pārredzamāku un vieglāk pieejamu, izmantoju platmasas kastes, ko iegādājos IKEA (katra 4.20 LVL). Labs risinājums atvilkņu neesamības gadījumā.
  • Milti un cukuri - pēdējā gada laikā esmu pievērsusies konditorejai, tad nu manos plauktos mīt gan dažādu veidu milti, gan cukuri. Cukuriem sava kastīte, miltiem - sava.
  • Pastas, graudu produkti un rīsi - pastas (ja neskaita lielos pastas iepakojumus, kas stāv atsevišķi) un rīsus (jasmīnu un basmati rīsus, arborio risoto gatavošanai) glabāju vienā kastē.
  • Pākšaugi un žāvētas sēnes - savas ģimenes ēdienkartē cenšos iekļaut vairāk pākšaugu, bet tas man izdodas ar mainīgiem panākumiem. Zirņu un pupiņu pasauli vēl tikai iepazīstu. Tādēļ vairāk izmantoju konservētas pupiņas un zirņus. Par sēnēm - no Latvijas vedu kaltētas baravikas, bet Briseles ķīniešu supermārketā pērku melnās kaltētās sēnes.
  • Rieksti, sēklas un žāvēti augļi - mana pēdējā laika vājība. Veselīga, vai ne? Kopš iepazīstu Indijas virtuvi un kopš nedēļas nogalēs cepu kūkas, riekstu un žāvēto augļu krājumi ir jāatjauno regulāri. Parasti to cenšos izdarīt pie pazīstamajiem tirgotājiem piemājas un Dienvidu tirgos - gan lētāk, gan kvalitatīvāk nekā veikalos (tirgū labas kvalitātes mandeles maksā 6 EUR/kg). Un pie reizes pie tiem pašiem tirgotājiem var nopirkt super garšīgās olīvas!
  • Ievārījumi & džemi - uz pavasari plauktiņš turkšojas :) No Latvijas vedu Mammas gatavotos ievārījumus un sīrupus. Mīļākais ievārījums - melleņu. No vietējiem - IKEA apelsīnu&plūškoku. Mīļākais lietošanas laiks - laiskas svētdienu brokastis ar pašu ceptām pankūkām.
  • Konservi - vienmēr cenšus uzturēt konstantu krājumu tuncim savā sulā, kaperiem, marinētiem gurķiem, kukurūzas, kokosriekstu piens.
  • Ledusskapī - glabājas viss, kas bojājas: citrons, ingvers, harissa, karija pastas, wasabi, anšovi, laims, Parmas siers, sarkanā un baltā vīna aizsāktas pudeles ar vakuumvāciņiem.
LIELĀ ATVILKNE
Lielā atvilkne ir ļooooti ērta, lai glabātu visas pudeles un burkas, ko vajadzīgs turēt pa rokai. Eļļu cepšanai, piemēram, Etiķi salātu mērces pagatavošanai. Atvilkne ir pietiekami augsta, lai tajā ietilptu pat diezgan augstas pudeles. Vienīgais trūkums - atvilkne var kļūt diezgan smaga ar laiku un jāvelk vaļā, pieliekot nedaudz spēka.
  • Eļļas un etiķi - laba olīveļļa salātu mērču gatavošanai, neitrāla cepšanai, rapšu eļļa bērna ēdienam utt. Etiķi - Modenas, parastais, plus vēl pāris ar neparastākām garšām.
  • Mērces - sojas mērce, Vusteras mērce, plus vairākas mērces Āzijas ēdieniem: čili mērce, fish sauce, oyster sauce, plum sauce utt.
  • Kafija - mans lielais hermētiski noslēgtais trauks, kuru rītos vēl pusaizmigusi varu ērti paņemt pa ceļam uz tējkannu.
LEDUSSKAPIS:
Ledusskapī glabājas viss, kas bojājas: citrons, ingvers, harissa, karija pastas, wasabi, anšovi, laims, Parmas siers, sarkanā un baltā vīna aizsāktas pudeles ar vakuumvāciņiem. Arī vismaz viens litrs piena - izmantojas galvenokārt kafijas baltināšanai un bērna putras vārīšanai.
GARŠVIELAS:
Garšvielas glabāju vai nu to oriģinālajos iepakojumos, vai arī pārberu iepriekš iegādātos trauciņos. Tās garšvielas, kuras izmantoju visbiežāk (piemēram, Provansas maisījumu), lieku pie plīts BODUM hermētiski noslēdzamajos trauciņos, kurus vairumā iegādājos vienā Beļģijas outlet veikalā. Veikalā iegādātie trauciņi glabājas kopā 2 IKEA mazajās baltajās kastītēs (katra 3.00 LVL). Divas kastītes ir pilnas ar 'sāļo ēdienu' garšvielām, divas - ar konditorijas lietām. Tirgū pirktās garšbielas glabājas IKEA stikla trauciņos (katrs 2.50 LVL).
ĒDAMLIETU UZGLABĀŠANAS PRINCIPI:
  1. Lai pēc laika neaizmirstos, kas kur glabājas, labi izmantot etiķetes un pieturēties pie principa 'katrai lietai sava vieta'.
  2. Regulāri krājumus pārskatīt - lai nokontrolētu, kurām lietām tuvojas izmantošanas beigu termiņs, kā arī lai zinātu, kas atrodams plauktu dziļākajos stūros.
  3. Reizi mēnesī plauktus un atvilknes izslaucīt ar mitru, un pie reizes piekārtot.
  4. Biežāk lietojamās lietas glabāk tuvāk ēdiengatavošanas vietai.
  5. Ja kāda no svarīgajām lietām izbeidzas, piefiksēt, lai atjaunotu krājumus nākamajā iepirkšanās reizē.
IEDVESMAI  
Kā savas ēdamlietas virtuvē organizē citi? Man vienmēr patīk pa atslēgas caurumu ielūkoties citu plauktos, šeit nu ir šāda iespēja.
In